Konsten att bygga ett badrum, part III
Jaha ja. Då hade vi alla byggarna klara, och datum för byggstart. Det var ju så att det var ett sovrum som skulle förvandlas till badrum. det befintliga avloppet och vattnet skulle inte användas, utan det skulle byggas nytt. Huset är ju sedan 1921, och rören förmodligen lika gamla, så stambyte hade vi pratat om länge. Och så stämde ju inte rördimensionen med kraven för avlopp från toalett, så det var inget att diskutera.
För att kunna utföra träarbetet måste vi ta ett hål i golvet till det rum som skulle komma att bli badrum, vi var även tvugna att flytta luckan till vinden som då satt i det lilla sovrummet. Allt detta pillerarbete skulle göras samtidigt som byggnadsställningen stod och tickade pengar, och tickade gjorde den ju för att vi hittade en massa gammalt ruttet gömt trä under eterniten. Så det var många små saker som bidrog till att bromsa vår framfart och sätta käppar i hjulet.
Den 24/8 gjorde Kjelle sin första dag hos oss. Planen var att riva det befintliga trämaterialet för att bygga upp en våtrumsmiljö istället. Jag skulle på facklig konferens i 3 dagar, och hann inte mer än dit förrän Kjelle ringde. Det är ruttet här! Man blir ju smått chackad och stressad. det visade sig, när man lunde se det, att det funnits en gammal vattenskada. Troligtvis i samband med eller anledningen till varför man la om taket under 1990-talet. När man sedan la om taket valde man att istället för att reparera det skadade, bygga in det. Som pricken över i täckte man sedan innerväggen med någon tät platstapet a la 70-tal. Bilden nedan är väldigt suddig, och därför missvisande, men det här visar inledningsskedet på saneringsarbetet. Kjelle fick gräva ut snedtaket andå fram till betongplattorna på taket för att kunna ersätta med friskt virke. Arbetet kom ju att ligga utanför offerten, och fick gå på timbasis, då ingen av oss kunde skönja omfattningen av det från början. Bilden th visar den friska väggen, och de balkar som bär upp golvet. Tråkigt nog tog jag ingen bild på kroken till taklampan som sticker upp ur golvet, eftersom panelen i köket i våningen under var så tunn att den stack upp igenom golvets understa skickt. För att lägga på eps-giset fick vi lov att skruva ner kökslampan!
Nu inleddes en period av samverkan mellan Kjelle, träarbete, och Janne, röris som drog rör. Hela tiden hörde man - det är egentligen inte mitt jobb.. och man önskade man fått den helentreprenad jag efterlyste från början. För att kunna dra rören var röis tvungen att såga sig igenom balkarna, men han var ju röris, fast i Kjelles arbetsbeskrivning stod ingenting om att ta hål för rördragning. Vidare behövdes en avluftning från toaletten. hade jag ingen aning om. den drogs upp på vinden, och för att få en god ventilation måste man byta ut en takpanna på taket, så man fick en med luftventil. Extrakostnad 700;-, som visserligen var försumbart i det stora hela, men sånt man inte hade en aning om. I det här läget kom golvbrunnens placering in som en viktig fråga. Vi hade köpt ett spabadkar begangnat på blocket, som vi skulle få hem i oktober. Men nu måste vi ha ritningen på det för att kunna placera golvbrunnen rätt. Jag har för mig att det även var i det här läget fallet skapades. När Janne gjort sitt i grundomgången kunde Kjelle lägga Eps-gipsen, som var det gängse byggmaterialet till golvet enligt 2010 års regler från byggkeramikrådet. Eps-gipset täcktes av ytterligare ett skickt (eller om det var tvärt om) och här tillkom torktider som gjorde att arbetet flöt fram nålfint. När alla torktider var avklarade var det dags att lägga den vattenburna golvvärmen. Här hade Bengt ok:at elgolvvärme, fast min inställning var att göra sig så lite elberoende som möjligt, och när vi hade ett vattenburet värmessyetm, så varför skulle vi använda el?
Under arbetets gång Vart det även dags för eldragning, som måste slutföras innan innertak och väggar belades med tätskickt. 6 st spottar fanns med i offerten, däremot inte installationen av dem. Till den installationen behövde även ström dras fram till badkaret.

Då det här var klart var det dags för nästa del. Räta upp de 80 år gamla väggarna. Hus byggda av trä rör sig ju. och även om man använde sig av gediget material hinner mycket hända på 80 år. Man kan säga att man inte behöver vattenpass i så pass gamla hus, det finna i alla fall inga räta vinklar. Kjelle nätte, sågade och skruvade i minst en vecka. När alla ytor var klädda med gips, och speciell våtrumsskiva i duschhörn med omgivande ytor var det dels dags att spakla och måla taket, dels att lägga på våtrumsskiktet. Därefter tillkom ny torktid och att bygga en tröskel, som man alltid måste ha.
Under tiden hade vårt slit gått vidare med fasaden. Och tyvärr räckte det inte heller med fasaden. Vissa av fönstren måste bytas ut pga gamlöa fuktskador. i jakten på nya fönster hittade vi en dag det allra underbaraste kakelmotivet. Nu var det ju så att kakel och klinker ingick till en viss nivå i vår offert, men det här motivet och till det listerna bar måste vi ha.

Efter 2 månader och 20 dagars arbete, alla säkerhetsåtgärder som finns stod badrummet klart att använda. På grund av allt tidigare byggfusk under förra ägarens tid kom kostnaden för det att landa 60 000 högre än vad vi räknat med. Men nu har huset till sist ett badrum i alla fall!
Kommentarer
Postat av: Maya
Vad fint det blev!
Postat av: Helgi
Hej!
Wow ni är verkligen duktiga på att jobba med husrenovering. Riktigt kul att följa, verkligen.
Jag skulle tycka det vore ännu roligare om du ville skriva lite om projekten på ett byggforum också. Det skulle nog vara intressant för många. Jag skulle nog kunna erbjuda en liten morot om ni vill skriva lite.
Hör av er på mejl så berätta jag lite mer.
Vänliga hälsningar
Helgi
Trackback